Comparative Analysis of Viticulture Development in the Central Aran, Mil-Mugan and Shirvan-Salyan Economic and Geographical Regions of Azerbaijan

Keywords: agriculture, viticulture, economic and geographical regions, area under crops, grape harvest, grape yield

Abstract

The purpose of the study is a comparative analysis of the current state and prospects for the development of viticulture in the Central Aran, Mil-Mugan and Shirvan-Salyan economic-geographical regions of Azerbaijan. Materials and methods. A study was conducted on the possibilities for the development of viticulture in three regions of Azerbaijan. The state of viticulture during the years of the USSR and during the years of independence in the studied regions was studied, taking into account the legislative framework of viticulture in Azerbaijan and statistical data from the State Statistical Committee. Results and discussion. It has been determined that the development of viticulture is a priority sector, since it is the most profitable branch of agriculture and plays an important role in the nutritional needs of the population and the development of other sectors of the economy. Conclusions. The main statistical indicators of viticulture are analysed and the role of the studied economic-geographical and administrative regions in the state is determined, as well as the prospects for the development of this industry are presented. The proposed conclusions can be used in programs for the socio-economic development of regions of the state.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Mansura Zafer kizi Ismayilova, The Institute of Geography of the National Academy of Sciences of Azerbaijan

Dissertator

References

1. Гулиев М. Доклад «Перспективы развития виноградарства и виноделия в государствах членах ЧЭС». Нови-Сад (Сербия): 38-ое заседание Комитета по экономическим, торговым, технологическим и экологическим вопросам, 2012. 51 с.
2. Исмаилова М. З. Роль виноградарства в развитии виноделия в Азербайджане // Материалы VIII Международной научно-практической конференции «Цели и пути устойчивого экономического развития», 2022, с. 159-168.
3. Мамедов Г. Ш. Социально-экономические и экологические основы рационального использования почвенных ресурсов Азербайджана. Баку: Элм, 2007. 856 с.
4. Материалы по оценке производительных сил муниципальных районов Воронежской области (агроклиматические, водные и рекреационно-туристские ресурсы) / Л. М. Акимов,
В. Л. Бочаров, В. А. Дмитриева и др. // Вестник Воронежского Государственного Университета. Серия: География. Геоэкология, 2014, No 4, с. 68-126.
5. Мусеибов М. А. Физическая география Азербайджана. Баку: Маариф, 1998. 400 с.
6. Панахов Т. М., Салимов В. С., Зари А. М. Виноградарство в Азербайджане. Баку: Муаллим, 2010. 224 с.
7. Перспективы развития виноградарства в республике Дагестан за счет освоения ее предгорных территорий / Р. Д. Умаров, А. Х. Бекеев, Ф. М. Магомедов, И. М. Меликов // Устойчивое развитие горных территорий, 2019, No 2 (40), с. 174-181.
8. Рустамов А. А., Гулиев А. Г., Гасымов Д.Г. Региональные проблемы развития аграрного сектора. Баку: Avropa, 2013. 173 с.
9. Сельское хозяйство Азербайджанской ССР. Статистический сборник. Часть II. Баку: Государственный Комитет Азербайджанской ССР по Статистике, 1987. 472 с.
10. Сельское хозяйство Азербайджана. Статистический сборник. Баку: Государственный Статистический Комитет, 2021. 773 с.
Published
2024-03-01
How to Cite
Ismayilova, M. Z. kizi. (2024). Comparative Analysis of Viticulture Development in the Central Aran, Mil-Mugan and Shirvan-Salyan Economic and Geographical Regions of Azerbaijan. Proceedings of Voronezh State University. Series: Geography. Geoecology, (1), 64-67. https://doi.org/10.17308/geo/1609-0683/2024/1/64-67
Section
Economic, social, political and recreational geography