The feed base as the main factor in improving the efficiency of the dairy industry
Abstract
Importance: feed base for dairy production. Purpose: economic analysis and substantiation of the importance of the feed base in dairy production as one of the determining factors of efficiency for agricultural organizations of the Nizhny Novgorod region. Research design: the expediency of paying attention to the feed base is proved, since this directly affects the increase in cow productivity, milk quality and the economic efficiency of the organization. An economic analysis of milk production has been carried out. As a result, the need for the formation and maintenance of its own food supply was revealed. The evaluation of milk production indicators allowed us to establish that one of the key factors is the feed base. Results: the analysis was carried out and the implementation of the formation of its own feed base for milk production was justified. The high economic efficiency of production and implementation of approaches to the formation of a feed base is associated with a comprehensive economic effect, increasing animal productivity and product quality. The possibility of scaling the experience of the considered industrial activity in the conditions of the Nizhny Novgorod region is proved.
Downloads
References
2. Заворотин Е.Ф., Кузьмин Д.В. Интенсификация кормопроизводства // Материалы Всероссийской научно-практической конференции 26–27 июня 2007 г. Интенсификация и эффективность отраслей животноводства России. Москва, 2007, с. 324-332.
3. Запорожцева Л.А., Семенов С.Н., Ткачева Ю.В. Экономический анализ и обоснование бизнес-проекта производства инновационных отечественных кормов и кормовых добавок для сельскохозяйственных животных и птицы // Современная экономика: проблемы и решения, 2023, no. 12, с. 108-120.
4. Косолапов В.М. Адаптивная интенсификация кормопроизводства // Материалы Всероссийской научно-практической конференции 26-27 июня 2007 г. Интенсификация и эффективность отраслей животноводства России. Москва, 2007, с. 306-318.
5. Косолапов В.М., Трофимов И.А., Трофимова Л.С. Кормопроизводство – стратегическое направление в обеспечении продовольственной безопасности России. Теория и практика. Москва, издательство ФГНУ «Росинформагротех», 2009. 200 с.
6. Кузык Б.Н., Яковец Ю.В. Россия – 2050: стратегия инновационного прорыва. Москва, издательство Экономика, 2005. 624 с.
7. Курбатов Ю.А. Хозяйственный механизм как фактор повышения эффективности аграрного производства // Проблемы формирования аграрного рынка России, 1997, с. 224-227.
8. Минаков И.А. Формирование и тенденции развития рынка молока и молокопродуктов // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий, 2013, no. 11, с. 40-43.
9. Митягина Л.А. Тенденции в развитии кормовой базы скотоводства Кировской области // Аграрная наука Евро-Северо-Востока, 2007, no. 10, с. 21-24.
10. Некрасов Р. Кластерное развитие регионального АПК // АПК: экономика, управление, 2009, no. 5, с. 37-43.
11. Нечаев В.И., Артемова Е.И. Проблемы инновационного развития животноводства. Краснодар, издательство «Атри», 2009. 368 с.
12. Черняев А.А., Шепитько Р.С., Заворотин Е.Ф. Территориально-экономическое зонирование агропромышленного производства региона // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий, 2014, no. 1, с. 21-23.
13. Шамин А.Е., Шуварин М.В., Шамина О. В. Повышение экономической эффективности производства молока и оценка технологических пород скота. Княгинино, издательство НГИЭИ, 2012. 132 с.
14. Яковлев В.Б., Коренев Г.Н. Анализ эффективности сельскохозяйственного производства. Москва, издательство Росагропромиздат, 1990, с. 5.