Influence of molecular composition of polyphenols - antioxidants on sensitivity amperometric detection in HPLC and FIA
Keywords:
HPLC, structure of polyphenols, amperometric detection, flow injection analysis (FIA).
Abstract
IIn present article influence molecules structure of polyphenols on sensitivity is defined at
amperometric detection on an example derivatives of phenols, naphthalenes, phenolic acids and flavonoids
(40 compounds). It is established, that sensitivity of a amperometric detector it is depend from a number of
hydroxyl groups in a benzene ring, their positions, shielding degree, also by nature other substituents
influencing electronic density of a benzene ring.
Downloads
Download data is not yet available.
References
1.Макарова М.Н., Макаров В.Г. Молекулярная биология флавоноидов.
Руководство для врачей. СПб, 2010. 428 с.
2.Andersen O.M., Markham K.R. (editors). Flavonoids: chemistry, biochemistry, and
applications. – London; New York, 2006. 1212 p.
3.Тараховский Ю.С., Ким Ю.А., Абдрасилов Б.С., Музафаров Е.Н., Флавоноиды:
биохимия, биофизика, медицина. Пущино. 2013. 310 с.
4.Rice-Evans C.A., Miller N.J. and Paganga G. Structure-antioxidant activity
relationships of flavonoids and phenolic acids // Free Rad. Biol. Med. 1996. Vol. 20.
P. 933-956.
5.Heim K.E., Tagliaferro A.R., Bobilya D.J. Flavonoid antioxidants: chemistry,
metabolism and structure-activity relationships. // J. Nutr. Biochem. 2002. Vol. 13.
P. 572-584.
6.Lien E.J., Ren S.J., Bui H.Y.H., Wang R.B. Quantitative structure-activity relationship
analysis of phenolic antioxidants. // Free Rad. Biol. Med. 1999. Vol. 26. P. 285-297.
7.Amic D., Davidovic-Amic D., Beslo D., Trinajstic N. Structure-radical scavenging
activity relationships of flavonoids. // Croat. Chem. Act. 2003. Vol. 76. P. 55-61.
8.Burda S., Oleszok W. Antioxidant and antiradical activities of flavonoids. // J. Agric.
Food Chem. 2001. Vol. 49. P. 2774-2779.
9.Harborne J.B., Williams C.A. Advances in flavonoid research since 1992. //
Phytochem. 2000. Vol. 55. P. 481-504.
10. Yang B., Kotani A., Arai K., Kusu F. Estimation of the Antioxidant Activities of
Flavonoids from their Oxidation Potentials. // Analytical Sciences 2001. Vol. 17.
P. 599-604.
11. Farkas O., Jakus J., Heberger K. Quantitative structure – antioxidant activity
relationships of flavonoids compounds // Molecules. 2004. Vol. 9. P.1079-1088.
12. Yang J.-G., Liu B.-G., Liang G.-Zh., Ning Zh.-X. Structure – Activity relationship of
flavonoids active against hard oil oxidation based on quantum chemical analysis //
Molecules. 2009. Vol.14. P.46-52.
13. Seyoum A., Asres K., El-Fiky F.K. Struture-radical scavenging activity relationships
of flavonoids // Phytochemistry. 2006. Vol.67. P.2058-2070.
14. Яшин А.Я. Применение ВЭЖХ с амперометрическим детектированием в
жизненно-важных областях: медицина, анализ пищевых продуктов, экология. // В
книге «Хроматография на благо России». Под ред. А.А. Курганова. «Граница».
Москва. 2007. с. 390-420.
15. Dykes l., Rooney L.W. Phenolic compounds in cereal grains and their health benefits
// Cereal Foods World. 2007. Vol. 32. P.105-111.
16. Яшин А.Я., Яшин Я.И., Федина П.А., Черноусова Н.И. Определение природных
антиоксидантов в пищевых злаках и бобовых культурах // Аналитика. 2012. Т.1.
С.32-36.
17. Яшин Я.И., Левин Д.А., Яшин А.Я., Миронов С.А., Осина О.С.. Кофе:
подробно и со вкусом. Химический состав кофе и его влияние на здоровье человека.
ТрансЛит. Москва. 2011. 232 c.
18. Яшин А.Я. ВЭЖХ фенольных кислот – антиоксидантов с амперометрическим
детектированием // Сорбционные и хроматографические процессы. 2014. Т. 14.
Вып. 3. C.232-240.
Руководство для врачей. СПб, 2010. 428 с.
2.Andersen O.M., Markham K.R. (editors). Flavonoids: chemistry, biochemistry, and
applications. – London; New York, 2006. 1212 p.
3.Тараховский Ю.С., Ким Ю.А., Абдрасилов Б.С., Музафаров Е.Н., Флавоноиды:
биохимия, биофизика, медицина. Пущино. 2013. 310 с.
4.Rice-Evans C.A., Miller N.J. and Paganga G. Structure-antioxidant activity
relationships of flavonoids and phenolic acids // Free Rad. Biol. Med. 1996. Vol. 20.
P. 933-956.
5.Heim K.E., Tagliaferro A.R., Bobilya D.J. Flavonoid antioxidants: chemistry,
metabolism and structure-activity relationships. // J. Nutr. Biochem. 2002. Vol. 13.
P. 572-584.
6.Lien E.J., Ren S.J., Bui H.Y.H., Wang R.B. Quantitative structure-activity relationship
analysis of phenolic antioxidants. // Free Rad. Biol. Med. 1999. Vol. 26. P. 285-297.
7.Amic D., Davidovic-Amic D., Beslo D., Trinajstic N. Structure-radical scavenging
activity relationships of flavonoids. // Croat. Chem. Act. 2003. Vol. 76. P. 55-61.
8.Burda S., Oleszok W. Antioxidant and antiradical activities of flavonoids. // J. Agric.
Food Chem. 2001. Vol. 49. P. 2774-2779.
9.Harborne J.B., Williams C.A. Advances in flavonoid research since 1992. //
Phytochem. 2000. Vol. 55. P. 481-504.
10. Yang B., Kotani A., Arai K., Kusu F. Estimation of the Antioxidant Activities of
Flavonoids from their Oxidation Potentials. // Analytical Sciences 2001. Vol. 17.
P. 599-604.
11. Farkas O., Jakus J., Heberger K. Quantitative structure – antioxidant activity
relationships of flavonoids compounds // Molecules. 2004. Vol. 9. P.1079-1088.
12. Yang J.-G., Liu B.-G., Liang G.-Zh., Ning Zh.-X. Structure – Activity relationship of
flavonoids active against hard oil oxidation based on quantum chemical analysis //
Molecules. 2009. Vol.14. P.46-52.
13. Seyoum A., Asres K., El-Fiky F.K. Struture-radical scavenging activity relationships
of flavonoids // Phytochemistry. 2006. Vol.67. P.2058-2070.
14. Яшин А.Я. Применение ВЭЖХ с амперометрическим детектированием в
жизненно-важных областях: медицина, анализ пищевых продуктов, экология. // В
книге «Хроматография на благо России». Под ред. А.А. Курганова. «Граница».
Москва. 2007. с. 390-420.
15. Dykes l., Rooney L.W. Phenolic compounds in cereal grains and their health benefits
// Cereal Foods World. 2007. Vol. 32. P.105-111.
16. Яшин А.Я., Яшин Я.И., Федина П.А., Черноусова Н.И. Определение природных
антиоксидантов в пищевых злаках и бобовых культурах // Аналитика. 2012. Т.1.
С.32-36.
17. Яшин Я.И., Левин Д.А., Яшин А.Я., Миронов С.А., Осина О.С.. Кофе:
подробно и со вкусом. Химический состав кофе и его влияние на здоровье человека.
ТрансЛит. Москва. 2011. 232 c.
18. Яшин А.Я. ВЭЖХ фенольных кислот – антиоксидантов с амперометрическим
детектированием // Сорбционные и хроматографические процессы. 2014. Т. 14.
Вып. 3. C.232-240.
Published
2019-11-20
How to Cite
Yashin, A. Y. (2019). Influence of molecular composition of polyphenols - antioxidants on sensitivity amperometric detection in HPLC and FIA. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 14(5). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/1568
Section
Статьи