Research of products of complex processing of Jerusalem artichoke by methods gel-permeation and thin-layer chromatography

  • Oleg B. Rudakov Doctor of Chemistry, professor, decane of faculty of correspondence course, manager of Chair of physic and chemistry, Voronezh State University of Architecture and Civil Engineering, Voronezh, e-mail: rudakov@vgasu.vrn.ru
  • Sergey A. Yarovoy the post-graduate student of chair «Processes and devices of edible productions», Voronezh state agrarian university, Voronezh, e-mail: serg.yarovoy@mail.ru
  • Galina G. Sokolenko Cand. Biol. Sci., senior lecturer of chair «Biochemistry and microbiology», Voronezh state agrarian university, Voronezh
  • Konstantin K. Polansky Dr.Sci.Tech., the professor of chair «the Production technology and processings of cattle-breeding production» Voronezh state agrarian university, Voronezh
Keywords: gel-permeation chromatography, thin-layer chromatography, definition method on resorcinum, jerusalem artichoke, inulin, fructozo-glucosic syrup, foodstuff of functional feed.

Abstract

By methods gel-permeation and thin-layer chromatography definition of structure and a degree
of polymerization of products of complex processing of jerusalem artichoke is carried out. Approaches on
perfection of a monitoring of quality and structure of raw material, and as finished goods are considered
by manufacture of products of a functional feed

Downloads

Download data is not yet available.

References

1.Полянский К.К., Родионова Н.С., Глаголева Л.Э. Топинамбур: перспективы
использования в молочной промышленности. Воронеж: Изд-во ВГУ, 1999. – 104 с.
2.Шматков Д.А., Беляков К.В., Попов Д.М. Определение инулина в корнях лопуха
большого // Фармация. 1998. Вып.6. С.17-20.
3.Дудкин М.С., Щелкунов Л.Ф. Новые продукты питания / М.: Наука, 1998. – 304
с.
4.Корнеева О. С. Карбогидразы: препаративное получение, структура и механизм
действия на олого- и полисахариды. Воронеж: ВГУ, 2001. 184 с.
5.Рудаков О.Б., Рудакова Л.В. Фруктоза как эффективный подсластитель
//Кондитерское и хлебопекарное производство, №8, 2008 с.26-28
6.Рудаков О.Б., Родионова Н.С., Соколов М.И., Глаголева Л.Э., Полянский К.К.
Углеводная фракция продуктов на основе топинамбура Молочная промышленность,
1999, 10, c. 29-30
7.Шереметова С.Г., Полянский К.К., Верзилина Н.Д., Гасанова Е.С., Манешин В.В.
Технологические основы получения глюкозо-фруктозного сиропа из топинамбура
//Пиво и напитки. 2008. № 5. С. 48.
8.Рудаков О.Б., Родионова Н.С., Бочарова О.Н. Современное состояние
количественного контроля углеводов в пищевых продуктах методами высокоэффективной жидкостной хроматографии (обзор)//Хранение и переработка
сельхозсырья, 1999 № 2. с.52-56
9.Соколов М.И., Болдырев С.Ю., Шестаков А.С. Рудаков О.Б. Гель-проникающая
хроматография смесей олиго-, ди- и моносахаридов //Известия вузов. Пищевая
технология, 1999, вып. 5-6. С. 92-94
10. Соколов М.И., Рудаков О.Б. Жидкостный хроматограф с пламенно-
ионизационным детектором для эксклюзионной хроматографии //Сорбционные и
хроматографические процессы, 2004, Т.4, №3, с. 348-352
11. Остриков А.Н., Калашников Г.В., Рудаков О.Б., Калабухов Г.М., Данковцев
А.В. Определение методом тонкослойной хроматографии содержания углеводов в
картофеле и овощах при влаготепловой обработке Известия вузов. Пищевая
технология. №5-6, 2003. с.106-108
12. Рудаков О.Б., Полянский К.К. Хроматография и хроматографические приборы
сегодня //Молочная промышленность, 2004, №4, с.38
13. Рудаков О.Б., Полянский К.К., Селеменев В.Ф. Современная жидкостная
хроматография углеводов //Масла и жиры, №12, 2005, с. 13-14
14. Рудаков О.Б., Рудакова Л.В. Полянский К.К. Современные методы контроля
качества молочной продукции //Переработка молока, №9, 2009, с. 56-57
15. Детерман Г. Гельхроматография. М. :Мир, 1970. 250 с.
16. Ермаков А.И., Арасимович В.В., Смирнова-Иконникова М.И., Ярош Н.П.,
Луковникова Г.А. Методы биохимического исследования растений / Л.: Колос, 1972. 456 с.
17. Перковец М.В. Инулин и олигофруктоза – натуральные пребиотики в питании
детей раннего возраста // Пищевые ингредиенты, сырье и добавки. 2009. Вып.1. С. 40-41
18. Полянский К.К., Котов В.В., Гасанова Е.С., Шереметова С.Г. Подсластители из
растительного сырья при производстве молочных напитков. Воронеж: Истоки, 2010. 100 с.
Published
2019-11-28
How to Cite
Rudakov, O. B., Yarovoy, S. A., Sokolenko, G. G., & Polansky, K. K. (2019). Research of products of complex processing of Jerusalem artichoke by methods gel-permeation and thin-layer chromatography. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 10(6). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/2129