Medical products, medicinal plants and BUDs with antioxidant activity

  • Я. И. Яшин Yashin Yakov I. - Doctor of Science (Chemistry), Professor, Head of the R&D Department company "Interlab", Moscow
  • А. Н. Веденин Vedenin Alexander N. - President of company "Interlab", Moscow
  • А. Я. Яшин Yashin Alexander Ya. - PhD in Chemistry, Deputy head of the R&D Department company "Interlab", Moscow
Keywords: medical products, medicinal plants, antioxidant activity, amperometric method.

Abstract

In introduction the role of oxidative stress which proceeds is described or accompanies many illnesses.
The important role of antioxidant therapy is noted. Types of natural antioxidants are resulted. The
especial role of flavonoids which, except strong antioxidant activity, possess many other things improving
actions is noted.
The short review of medicines - the antioxidants successfully applied in medical practice in the Russian
Federation is resulted. For the first time antioxidant activity of some of these medicines by amperometric
method, and also polyvitamins and extracts of known medicinal grasses is determined. The list of last publications
on clinical and therapeutic tests of the strongest natural antioxidants, accessible in the pure state is
resulted: curcumin, quercetin, astaxanthin, dihydroquercetin, epigallocatechin gallate, resveratrol, etc. Big
hopes of treatment of dangerous illnesses (cardiovascular, oncologic, etc.) assign to application of these
strong antioxidants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Nemzer B.V., Yashin Ya.I., Yashin A.Ya. // American Journal of Biomedical Sciences .2013. 5(2). pp. 80-108.
2. Iannitti T.; Palmieri B. // Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2009 Vol. 13. No 4. pp.245-278.
3. Ramos-Marquez, M.E.; Siller-Lopez, F.// Current Gene Therapy 2008 Vol.8. pp.256-263.
4. Firuzi O.; Miri R.; Tavakkoli M.; Saso L. // Current Medicinal Chemistry 2011. Vol. 18. pp. 3871 - 3888.
5. Birben E.; Sahiner U.M.; Sackesen C.; Erzurum S. et al. // World Allergy Organ. J. 2012. Vol. 5. pp. 9-19.
6. Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я., Черноусова Н.И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. ТрансЛит. М. 2009. С. 212.
7. Коняхин А.Ю. Гипоксен в комплексной терапии стенокардии напряжения II-III ФК. Методические рекомендации. М., 2006, С. 20-25.
8. Воронина Т.А. Отечественный препарат нового поколения «Мексидол». Основные эффекты, механизмы действия, применение. М. 2005. 22 с.
9. Дамулин И.В., Антоненко Л.М., Ласков В.Б., Шутеева Т.В. и др. Неврологический журнал. 2009. Т. 14. С. 1-8.
10. Кравцова Л.А., Березницкая В.В., Школьникова М.А. // Российский вестник перинатологии и педиатрии. 2007. № 6. С. 51-58.
11. Дамулин И.В. // Журнал неврологии и психиатрии. 2006 Т. 11. С. 66-71.
12. Скулачев В., Скулачев М., Фенюк Б. Жизнь без старости. ЭКСМО. М. 2013. 256 с.
13. Зайцев В.Г., Островский О.В., Закревский В.И. // Эксперим. клин. фармакол. 2003. С. 66-70.
14. Басинский С.Н., Басинский А.С., Рогачев И.Н. // Ученые записки Орловского Госуниверситета. 2008. № 1. С.65-68.
15. Антиоксидантные свойства препарата «Кудесан». Применение в кардиологии. Ч.3. М., ИД «Медпрактика» – М. 2007. 56 с.
16. Е.Б.Бурлакова. Гибридные антиоксиданты. В сборнике «Биоантиоксиданты». РАН. М. 2006 С. 3-15.
17. Mosca F., Fattorini D., Fattorini D., Bonparde S., Littaru G.P., Anal Biochem., 2002, Vol. 305, p. 45.
18. Макарова М.Н., Макаров В.Г. Молекулярная биология флавоноидов. Руководство для врачей. СПб. 2010. 428 с.
19. Hollman P.C, Geelen A, Kromhout D. // J Nutr. 2010. Vol. 140. pp. 600-604.
20. Shirley, R.; Ord, E.N.J.; Work, L.M. // Antioxidants. 2014. Vol. 3. pp.472-501.
21. Chen, J.; Song, Y.; Zhang, L. // Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 2013. Vol. 59. pp. 213-223.
22. Мартинчик А.Н., Зубцов В.В. // Вопр. питания. 2012. № 6. С. 61-66.
23. Мартинчик А.Н., Батурина А.К., Зубцов В.В., Молофеев В.Ю. // Вопр. питания. 2012. Т. 81. № 3. С. 4-10.
24. Blumberg, J.B.; Camesano, T.A.; Cassidy, A.; Kris-Etherton, P. et al. // An International Review Journal 2013. Vol.4. pp. 618-632.
25. А.Я.Яшин, А.Н.Веденин, Я.И.Яшин Природные антиоксиданты - неотъемлемая часть здорового и полноценного питания и защита человека от опасных болезней. Обзор. В сборнике «Питание и обмен веществ». 4-й вып. Научный редактор – член-корр. А.Г. Мойсеёнок. Минск. 2016. С.378-394.
26. Patel D., Shukla S., Gupta S. // Int. J. Oncol. 2007. Vol. 30. No 1. pp. 239-245.
27. Hung H. // Forum Nutr. 2007. Vol. 60. pp.146-157.
28. Lin Y., Shi R., Wang X., Shen M. // Curr. Cancer Drug Targets. 2008. Vol. 8. No 7. pp. 634- 646.
29. Epstein J., Sanderson I.R., MacDonald T.T. // Br. J. Nutr. 2010. Vol.103. No 11. pp. 1545-1557.
30. Goel A., Kunnumakkara A.B., Aggarwae B.B. // Biochem. Pharmacol. 2008. Vol. 75. No 4. pp. 787- 809.
31. Hatcher H., Planalp R., Cho J., Torti F.M., Torti S.V. // Cell. Mol. Life Sci. 2008. Vol. 65. No 11. pp.1631-1652.
32. Rajasekaran S.A. // World J. Gastrointest. Pathophysiol. 2011. Vol.2. No 1. pp.1-14.
33. Yamashita E. // Func. Foods Health Dis. 2013. Vol. 3. pp. 254-258.
34. Hu T. He X.-W., Jiang J.-G., Xu X.-L. // J. Agric. Food Chem. 2014. Vol. 62. pp.1449-1453.
35. Zarebczan B., Pinchot S.N., Kunnimalacyаan M., Chen H // Am. J. Surg. 2011. pp. 329-332.
36. Legeay S., Rodier M., Fillion L., Faure S., Clere N. // Nutrients. 2015. Vol. 7. No 7. pp.5177-5216.
37. Haman F. // Foods and Nutrtic. Sci. 2014. Vol. 5. No 22. pp.2257-2264.
38. Miles S.L., McFarland M., Niles R.M. // Nutrition Review 2014. Vol. 11. pp. 720-734.
39. Fassatt R.G., Combles J.S. // Mol. Drugs 2011. Vol. 3. pp. 447-463.
40. Luo Y., Cai Q., Sun M., Corke H. // Life Science. 2004. Vol. 74. pp. 2157-2184.
41. Li S., Li S.K., Gan R.Y., Song F.L., Kuang L., Li H.B. // Ind. Crop. Prod. 2013. Vol. 51. pp. 289-298.
42. Katalinic V., Milos M., Jukic M. // Food chemistry 2008. Vol. 94. pp. 550-557.
43. Wojdylo A., Oszmianski J., Czemerys R. // Food Chemistry 2006. Vol. 97. pp. 654-660.
44. Djeridane A., Yosfi M. // Food chemistry 2006. Vol. 97. pp. 654-660.
45. Ivanova D., Gerova D., Charvankov T., Yankov T. // J. Ethoropharmacology 2005. Vol. 95. pp. 145- 160.
46. Wong C.C., Li H.-B., Cheng K.-H., Chen F. // Food chemistry 2006. Vol.97. pp. 705-707.
47. Hebail F. // Natural Science 2012. Vol. 4. pp. 324- 335.
48. Surveswaran S.; Cai Y.-Z.; Corke H.; Sun M. // Food Chemistry 2007. Vol. 102. pp. 938- 953.
49. Liu H.; Qiu N.; Ding H.; Yao R. // Food Research International. 2008. Vol. 41. pp.363-370.
Published
2018-02-21
How to Cite
Яшин, Я. И., Веденин, А. Н., & Яшин, А. Я. (2018). Medical products, medicinal plants and BUDs with antioxidant activity. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 17(3), 496-505. https://doi.org/10.17308/sorpchrom.2017.17/406