Determination of the molecular weight of inulin by the method gel chromatography

  • Elena S. Gasanova assistant professor Department of Agriculture, Voronezh State Agricultural University, Voronezh
  • Sergey A. Yarovoy the post-graduate student of chair «Processes and devices of edible productions», Voronezh State Agricultural University, e-mail: serg.yarovoy@mail.ru, Voronezh
  • Vladimir V. Kotov Dr. Sci. Chem., professor Department of Chemistry Voronezh State Agricultural University, Voronezh
  • Konstantin K. Polansky Dr.Sci.Tech., the professor of chair «the Production technology and processings of cattle-breeding production» Voronezh State Agricultural University, Voronezh
Keywords: inulin, gel-permeation chromatography, height equivalent to a theoretical plate, topinambour, inulin.

Abstract

Definition of molecular weight of some samples an inulin of the method a gel permeation
chromatography on sorbent Sephadex-50. It is revealed the overall performance of a chromatographic
column and decrease in value height equivalent to a theoretical plate with increase of molecular weight of
an inulin is positioned.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Физер, Л. Органическая химия / Л. Физер, М. Физер – М.: Химия, 1966. – т.II. –
782с.
2. Пат. 2148588 РФ, МКИ 7 С 08 В 37/00, 37/18. Способ получения инулина из
клубней топинамбура / В.В. Манешин, В.Д. Артемьев, Ю.П. Васильева. –
№98115947/04; заявлено 20.08.1998; опубл. 10.05.2000. Бюл. № 13. – 4с.
3. Майонезы для здорового питания, содержащие инулин. / А.П. Нечаев [и др.] //
Масложировая промышленность. – 2005. – №4.– С.33-35.
4. Отчет о клиническом исследовании препарата «Астролин», содержащего
инулин. Самарский военно-мед. институт. 2007. – 13с.
5. Исследование продуктов комплексной переработки топинамбура методом
гельпроникающей и тонкослойной хроматографии / О. Б. Рудаков [и др.] //
Сорбционные и хроматографические процессы. – 2010. – Т.10, вып. 6. – С.916-922.
6. Детерман, Г. Гельхроматография, пер. с нем / Г. Детерман. – М:. «Мир», 1970. –250 с.
Published
2019-11-22
How to Cite
Gasanova, E. S., Yarovoy, S. A., Kotov, V. V., & Polansky, K. K. (2019). Determination of the molecular weight of inulin by the method gel chromatography. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 12(1). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/1738