Definition of synthetic dyes in food by thin-layer chromatography, UV-and IR-spectroscopy

  • Margarita V. Chibisova the post-graduate student, A.V. Topchiev Institute of Petrochemical Synthesis. RAS, Moscow, e-mail: mvchibisova@mail.ru.
  • Victor G. Berezkin Dr.Sc.Chem., professor, сhief researcher, A.V. Topchiev Institute of Petrochemical Synthesis. RAS, honorary neftekhimik USSR, laureate of the State Prize of the Russian Federation, honoured worker of science of the Russian Federation, Moskow
Keywords: thin-layer chromatography, solid-phase extraction, UV- spectroscopy, IRspectroskopy, synthetic dyes.

Abstract

Complex method, based on following allocation of synthetic dyes from multicomponent
mixtures using preliminary sorption of product with solid sorbents (cartridges Diapak-Amin, ZAO
Biohimmak ST), desorption with the following identification with the methods TLC, UV- and IRspectroscopy,
was considered

Downloads

Download data is not yet available.

References

1.Методические указания по лабораторному контролю качества пищи. Отбор проб
и физико-химические методы испытаний. - Киев: УкрНИИТОП, 1983 г. с. 233-234.
2.Чупраков И.А. Обнаружение синтетических красителей в фальсифицированных
винах и соках.- М.: ВНИИ МВД России, 1995. с. 14.
3.Nordisk Metodikkommitte For Livsmede. 1990. № 134 «Colours, Synthetic, Wotersoluble.
Semi-quantitative Determination By Chromatography and Spectrophotometry».
4.ОСТ 10-298-2002 «Алкогольные напитки. Методы идентификации и определения
содержания синтетических красителей». – СПб.: Минсельхоз России, 2002, с. 26.
5.ГОСТ Р 52470-2005 «Продукты пищевые. Методы идентификации и определения
массовой доли синтетических красителей в алкогольной продукции». - М.:
Стандартинформ, 2006, с. 23.
6.ГОСТ Р 52671-2006 «Продукты пищевые. Методы идентификации и определения
массовой доли синтетических красителей в карамели». - М.: Стандартинформ, 2007,
с. 20.
7.Малахова И.И., Красиков В.Д., Пацовский А.П., Кулев Д.Х. Способ разделения и
идентификации пищевых синтетических красителей// Пат. России №2177150.
8.Чибисова М.В., Артамошкина О.М., Орлова О.С., Паничкина Н.А. Исследование
красителей, используемых в безалкогольной и слабоалкогольной продукции, в целях
установления природы и наименования красящего вещества. - М.: ЭКЦ МВД России.
2003, с. 40.
9.Хроматография в тонких слоях. Под ред. Э.Шталя, пер. с нем. - М.: «Мир», 1965,
с. 558.
10. Пацовский А.П., Рудометова И.В., Каменцев Я.С. Электрофоретическое
определение синтетических красителей в алкогольных напитках// ЖАХ, 2004. т. 59.
№ 2. с. 170-175.
11. Киселева М.Г., Пименова В.В., Эллер К.И. Оптимизация условий
определения синтетических красителей в пищевых продуктах методом ВЭЖХ//
ЖАХ, 2003. т. 58. № 7. с.766-772.
12. Ротаупт М. Анализ пищевых продуктов. Введение в способы решения
прикладных задач. Германия: Вальдброн, 1994 г. с. 23-30.
13. Greenway G.M., Kometa N., Macrae R. The determination of sugars in beverages
and medicines using on-line dialysis for sample preparation.// Food Chemistry. 1992. V.
43. P. 137-140.
14. Perez-Urquiza M., Beltran J.L. Determina tion of dyes in foodstuffs by capillary
zone electropho resis.// J. Chromatography A. 2000. V. 898. P. 271-275.
15. Perez-Urquiza M., Beltran J.L. Determination of the dissociation constants of
sulfonated azo dyes by capillary zone electrophoresis and spectrophotometry methods.// J.
Chromatography A. 2001. V. 917. P. 331-336.
16. Джонс Р.Н., Сандорфи К. Применение спектроскопии в химии. Под ред.
Веста, пер. с англ. – М.: Издатинлит, 1959, с.
17. Наканиси К. Инфракрасные спектры и строение органических соединений.
Практическое руководство. Под ред. А.А. Мальцева, пер. с англ. – М.: «Мир», 1965, с. 210.
Published
2019-11-26
How to Cite
Chibisova, M. V., & Berezkin, V. G. (2019). Definition of synthetic dyes in food by thin-layer chromatography, UV-and IR-spectroscopy. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 11(2). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/1920