Study of the aminoacid composition of plant extracts by two-dimensional TLC facilities

  • Olga V. Trineeva the candidate pharm. sciences, the senior lecturer to faculty of pharmaceutical chemistry and pharmaceutical technology of pharmaceutical faculty VGU, Voronezh, e-mail: trineevaov@mail.ru
  • Anastasia V. Sinkevych a student at the pharmaceutical faculty VGU, Voronezh
  • Alexey I. Slivkin the doctor pharm. sciences, the professor, manager of faculty of pharmaceutical chemistry and pharmaceutical technology, the dean of pharmaceutical faculty VGU, Voronezh
  • Elena F. Safonova the candidate chemical. sciences, the senior lecturer, manager of faculty of Pharmacy Postgraduate Education VSU, Voronezh
Keywords: aminoacids, fruit of Hippophaes rhamnoides dried, nettle leaves, two-dimensional thin layer chromatography.

Abstract

On the example of the fruits of Hippophaes rhamnoides and nettle leaves the possibility of
separation and identification of aminoacids in aqueous extracts of medicinal plants by two-dimensional thinlayer
chromatography sorbent.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Соболева В.А., Чушенко В.Н., Коломиец А.А. Исследование аминокислотного
состава гомеопатической матричной настойки каштана конского // Электронный
журнал «Провизор». №17. 2010. http://www.provisor.com.ua/
2. Кхалед Абу Захер, Журавлев Н.С. Аминокислотный состав некоторых видов
растений рода Rumex L. // Электронный журнал «Провизор». №21. 2001.
http://www.provisor.com.ua/
3. Никифоров Л.А., Белоусов М.В., Фурса Н.С. Изучение аминокислотного состава
ряски малой (Lemna minor L.). // Бюллетень сибирской медицины. №5. 2011. С. 74-
77.
4. Круглова М.Ю., Круглов Д.С., Ханина М.А., Фурса Н.С. Полисахаридный и
аминокислотный состав наиболее распространенных видов лабазника //
Электронный журнал «Медицина и образование в сибири». №5. 2011.
ngmu.ru/cozo/mos/
5. Анчеева Е.Ю. Сравнительный анализ состава свободных аминокислот
некоторых видов рода Stellaria L. // Электронный журнал «Современные проблемы
образования и науки». №2. 2013. http://www.science-education.ru/
6. Симонян А.В., Саламатов А.А., Покровская Ю.С., Аванесян А.А. Использование
нингидриновой реакции для количественного определения α-аминокислот в
различных объектах / Метод. реком. // Волгоград, 2007. 106 с.
7. Булаев В.М., Ших Е.В., Сычев Д.А. Безопасность и эффективность
лекарственных растений. М.: Практическая медицина, 2013. 272 с.
8. Гейсс Ф. Основы тонкослойной хроматографии. М.: Мир, 1999. 405 с.
9. Рудаков О.Б., Востров И.А., Федоров С.В. и др. Спутник хроматографиста.
Методы жидкостной хроматографии. Воронеж: «Водолей», 2004. 528 с.
10. ГОСТ 13496.21-87 Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы
определения лизина и триптофана.
11. Комарова Н.В., Каменцев Я.С. Практическое руководство по использованию
систем капиллярного электрофореза «Капель». СПб.: ООО «Веда», 2006. 212 с.
Published
2019-11-19
How to Cite
Trineeva, O. V., Sinkevych, A. V., Slivkin, A. I., & Safonova, E. F. (2019). Study of the aminoacid composition of plant extracts by two-dimensional TLC facilities. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 14(3). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/1508