High performance liquid chromatography in the research of wine antioxidant properties
Abstract
There was carried out the comparison of antioxidant activities and radioprotective properties of
different varieties and geographical origin wines with HPLC application. It was shown that antioxidant
activities of wines with practically close general phenolic content but of different producers are greatly
differ. The wines with high value antioxidant activity characterized by large quantity of quercetin,
catechin and caffeic acid – compounds which belong to the group of strong antioxidants. It was also
established that intensive processes accompanied with considerable increase of phenolic compounds came
about during the radiolysis
Downloads
References
факторов на живые организмы. Защитные свойства антиоксидантов // Биофизика.
1984. Т. 29. №4. С. 706-719
2.Pellegrini N., Simonetti P., Garana C. et al. Poliphenol content and total antioxidant
activity of Vini Novelli (Young Red Wines)//Journal of Agriculture and Food Chemistry,
2000, v. 48. – p.p. 732-735
3. Методы технохимического контроля в виноделии. Под ред. Гержиковой В.Г. –
Симферополь: Таврида, 2002 г. – 260 с.
4 Кочетова М.В. Хроматографическое и спектроскопическое исследование
флавоноидов хмеля.//Сборник статей «Некоторые проблемы физической химии»/
Под ред. Чалых А.Е./ М.: ИФХ РАН. – 2001. – с. 40-44
5. Яшин А.Я., Яшин Я.И., Черноусова Н.И. Антиоксиданты в красном вине и их
определение амперометрическим методом// Виноделие и виноградарство. – 2007, №
6. – с.22-23
6. Revina A.A. Radiation-chemical Contribution to the Study of Polyfunctional Activity
of Natural Pigments. // The III-d Int. Symposium on Natural Colourants. Princeton. USA.
1998. P. 278-292/
7. Ревина А.А. Радиационно-химическое моделирование быстропротекающих
процессов с участием промежуточных кислородсодержащих реакционных центров в
различных системах.// Автореф. диссертации, д.х.н. Москва. ИХФ РАН. 1995.
8. Запромётов М.Н. Фенольные соединения: распространение, метаболизм и
функции в растениях//М.: Наука. 1993. 272 с.