HPLC determination of some viburnum fruits anthocyanins

  • Victor I. Deineka Dr.Sci. (Chemistry), professor, Belgorod National Research University, Belgorod, E-mail: deineka@bsu.edu.ru
  • Andrey N. Chulkov Belgorod Branch of Federal State-Funded Institution «Federal Centre of Quality and Safety Assurance for Grain and Grain products», Belgorod, E-mail: Ach87@mail.ru.
  • Ludmila A. Deineka Ph.D. (Chemistry) Belgorod National Research University, Belgorod, E-mail: deineka@bsu.edu.ru
  • Polina A. Gandarmova student of magistrate, Common Chemistry Chair, Belgorod National Research University
  • Vladimir N. Sorokopudov Dr.Sci. (Agriculture), professor Pharmaceutical Chemistry and Pharmacognosy Chair, Belgorod National Research University, E-mail: sorokopudov@bsu.edu.ru
  • Sergei М. Rybitskyi Postgraduate of Pharmaceutical Chemistry and Pharmacognosy Chair, Belgorod National Research University
Keywords: reversed phase HPLC, retention maps, relative retention, cyaniding glycosides, enzymes, fuits, Viburnum оpulus, V. dentatum, V. lantana.

Abstract

The effectiveness of utilization of anthocyanins relative retention parameters in RP HPLC for
cyanidin acylation type estimation has been shown in the present investigation. The method has been applied
for some Viburnum sp. fruits analysis. It is proposed to verify chromatographically determined types of
anthocyanin with that may be synthesized by relative activity of enzyme involved in the biosynthesis to
escape mistakes of anthocyanin types determination. The great difference in series of anthocyanin species of
the Viburnum opulus, V. dentatum, and V. lantana fruits is a consequence of different routes of anthocyanins
biosynthesis, though all having one common anthocyanidin - cyanidin

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Jordheim M., Harald Giske N., Andersen M. Anthocyanins in Caprifoliaceae //
Biochemical Systematics and Ecology. 2007. Vol. 35. P. 153-159.
2. Дейнека В.И. Карта хроматографического разделения и инкрементные
зависимости в методе относительного анализа удерживания в ВЭЖХ // Журн. физ.
химии. 2006. Т. 80. №3. С. 511-516.
3. Дейнека В.И., Дейнека Л.А., Туртыгин А.В. Метод относительного анализа
удерживания: обращено-фазовая ВЭЖХ триглицеридов // Сорбционные и
хроматографические процессы. 2008. Т.8, Вып.3. С.465-477.
4. Туртыгин А.В., Дейнека В.И., Дейнека Л.А., Трусов Н.А., Третьяков М.Ю.
Определение моноацетил-диацилглицеролов масел семян растений семейства
Celastráceae // Аналитика и контроль. 2012. Т. 16, № 1. С.91-95.
5. Дейнека Л.А., Чулков А.Н., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н., Шевченко C.М.
Антоцианы плодов вишни и родственных растений // Научные ведомости БелГУ.
Сер. Естественные науки. 2011. № 9 (104). Вып. 15/1. С.364-370.
6. Чулков А.Н., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н., Дейнека Л.А., Степанова Ф.И.
Антоцианы плодов шести видов Amelanchier sp. // Научные ведомости БелГУ. Сер.
Естественные науки. 2011. № 9 (104). Вып. 15/2. С. 208-214.
7. Barnes J.S., Nguyen H.P., Shen S., Schug K.A. General method for extraction of
blueberry anthocyanins and identification using high performance liquid chromatography–
electrospray ionization-ion trap-time of flight-mass spectrometry // J. Chromatogr. 2009.
V. 1216. P. 4728–4735.
8. Ichiyanagi T., Hatano Y., Matsugo S., Konishi T. Structural Dependence of HPLC
Separation Pattern of Anthocyanins from Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) // Chem.
Pharm. Bull. 2004. V.52. P. 628-630.
9. Lee J., Finn C.F., Wrolstad R.E. Anthocyanin Pigment and total phenolic content of
three Vaccinium spevcies native to the pacific northwest of North America // HortSci.
2004. V.39. P. 959-964.
10. Burdulis D., Ivanauskas L., Dirsė V., Kazlauskas S., Ražukas A. Study of diversity of
anthocyanin composition in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruits // Medicina (Kaunas).
2007. V.43. P. 971-977.
11. Дейнека В.И., Григорьев А.М. Относительный анализ удерживания гликозидов
цианидина. // Журн. физ. химии. 2004. Т. 78. №5. С.923-926.
12. Certificate of Analysis. SRM 870, Column Performance Test Mixture for Liquid
Chromatography, National Institute of Standards and Techology, Gaithersburg. MD. 2000.
13. Дейнека В.И. Оценка влияния остаточных силанольных групп на суммарное
удерживание в обращено-фазовой хроматографии // Журн. физ. химии. 2007. Т. 81.
№3. С. 473-476.
14. Дейнека Л.А., Шапошник Е.И., Гостищев Д.А., Дейнека В.И. и др. ВЭЖХ в
контроле антоцианового состава плодов черной смородины // Сорбционные и
хроматографические процессы. 2009. Т.9. Вып.4. С. 529-536.
15. Kim M.-Y., Iwai K., Onodera A., Matsue H. Identification and Antiradical Properties
of Anthocyanins in Fruits of Viburnum dilatatum Thunb // J. Agric. Food Chem. 2003.
V. 51. Р. 6173-6177.
16. Česonienė L., Daubaras R., Venclovienė J., Viškelis P. Biochemical and agrobiological
diversity of Viburnum opulus genotypes // Cent. Eur. J. Biol. 2010. V.5. P. 864-871.
Published
2019-11-19
How to Cite
Deineka, V. I., Chulkov, A. N., Deineka, L. A., Gandarmova, P. A., Sorokopudov, V. N., & RybitskyiS. М. (2019). HPLC determination of some viburnum fruits anthocyanins. Sorbtsionnye I Khromatograficheskie Protsessy, 14(3). Retrieved from https://journals.vsu.ru/sorpchrom/article/view/1490